Nieuws en  media

Dwars door Dongen 

leuke raportage over Dwars door Dongen 

 


N629 Oosterhout – Dongen

Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Dongen en Oosterhout pakken samen de problemen in twee gedeeltes aan om de verkeersproblemen op te lossen en de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren.

Meer informatie over het project kunt u vinden via de knoppen hiernaast 


EXPEDITIE BETHLEHEM DONGEN 2019

Op 21 december startte een groot aantal mensen de tocht die ze denkbeeldig naar Bethlehem zou brengen. De tocht die ook dit jaar Expeditie Bethlehem hete was georganiseerd door de kerkgenootschappen in ons dorp. En startte aan de Laurentiuskerk . De tocht wordt om de twee jaar georganiseerd. Van 1700 uur tot 1900 uur werd er gestart met de wandeling. Dans en zang. De route was duidelijk verlicht en aangegeven met mooie sterren. Er was muziek en zang die de geboorte van ''t kindeke' aankondigden. Een heuse menselijke kerststal bij de Volckaert in het Dongepark en herders met hun schapen.In deze video ook nog beelden van de Santa Run van Nadine Broersen.Geld werd dit jaar bijeengebracht voor Werkgroep Arm in Arm en de Dongense Jeugdraad. Jan Verdaasdonk filmde voor de krant dit bijzondere gebeuren.

De verkeersregelaars van poule Dongen waren er ook weer bij

Collega's aan het werk bij de lichtjes groet 

 

Verkeersregelaars poule Dongen was ook aanwezig op de DELA lichtjes groet.

Een klein interview met collega Hans Houtepen die ook aangesloten is bij de verkeersregelaars poule Dongen. 

Kerstmarkt in Dongen

Dit jaar was er natuurlijk weer een kerstmarkt in Dongen.

Verkeersregelaars poule Dongen verleende assistentie met de opbouw zodat dit verkeerstechnisch veilig kon verlopen.  

 

Sinterklaasoptocht Dongen 2019

Alle Dongenaren, groot en klein, hebben er lang naar uitgekeken maar 17 November was het dan eindelijk zover. Sinterklaas zette zondagmiddag voet op Dongense bodem. Een groot aantal Dongense kinderen en hun ouders waren naar de loswal gekomen om getuige te zijn van de aankomst van de Goedheiligman. Burgemeester Marina Starmans en de wethouders Lepolder en Jansen wachtten de Goedheiligman op.
Stichting Dongense jeugdraad had gezorgd voor een prima sfeertje. Het jeugdorkest van de Koninklijke Muziekvereniging Dongen en danseressen van L-Joy vermaakten het talrijke publiek met sinterklaasliedjes en dansjes. De presentatoren Teun en Cynthia hielden de stemming er prima in terwijl Sinterklaas ruim de tijd nam om vele kinderhandjes te schudden. De goedheiligman had een groot aantal zwarte pieten meegebracht die het publiek vermaakten met hun kunsten en zakken vol pepernoten uitdeelden.
Na een intocht langs de drukbevolkte straten ging de Sint nog naar de Cammeleur waar ook weer vele Dongenaren aanwezig waren om de Sint welkom te heten. De komende weken zal Sinterklaas in Dongen vele huisbezoeken afleggen en een groot aantal verenigingen en bedrijven bezoeken.

En dank je Sinterklaas dat je de verkeerspoule Dongen weer inschakelde 

75 jaar bevrijding Dongen 2019 

De Bevrijdingsfeesten zitten erop.

En wat heeft iedereen genoten van het mooie programma!

Ook de Poule Verkeersregelaars Dongen was trots om de colonne te mogen begeleiden.

Veel dank aan alle inwoners, vrijwilligers, ondernemers en deelnemers die dit mogelijk hebben gemaakt.

In Dongen,s'Gravenmoer,Klein-Dongen en Dongen-Vaart hebben we samen de vrijheid gevierd en doorgegeven.

In Dongen doen we het samen.

 

 

La Vuelta 2020 komt naar Dongen 

De Ronde van Spanje doorkruist in augustus 2020 niet minder dan 34 Nederlandse gemeenten in drie dagen.

Dongen is één van die gemeenten.

De organiserende steden (Utrecht, ‘s-Hertogenbosch, Breda) en provincies (Utrecht en Noord-Brabant).

Dongen zit in de route van de derde etappe.

Deze derde etappe over ruim 193 km is de laatste etappe op Nederlands grondgebied tijdens de Vuelta in 2020. Deze dag staat het West Brabantse Landschap in de schijnwerpers. Na de start op zondag vanuit het historische kasteel van Breda, trekt het peloton door de provincie. De renners komen daarbij oog in oog met de Brabantse Wal; kenmerkend voor het landschap van West-Brabant. Er wordt gefietst door de bakermat van de Nederlandse wielersport, zoals St. Willebord, Alphen Chaam en Hoogerheide (bekend om de cyclocross wedstrijden). Na 194 kilometer trekt het peloton weer door Breda om de laatste meters af te leggen in Nederland. Voor het Chassé theater ligt de eindstreep; dan weten we wie de winnaar is van de derde etappe.

Breda (Start: Kasteel van Breda) | Alphen Chaam | Baarle-Nassau (Belgische enclaves) | Gilze en Rijen | Dongen |
Oosterhout | Drimmelen | Moerdijk | Halderberge | Steenbergen | Bergen op Zoom | Woensdrecht (Brabantse wal)|
Roosendaal | Ruchpen | Etten-Leur | Breda (Finish: Chasséveld)

Uitdagende routes
De eerste etappe is een ploegentijdrit in de stad Utrecht, van 23,7 kilometer. Er wordt gestart en gefinisht bij de Jaarbeurs en voert langs een aantal grote wijken van de stad. De tweede etappe (182.9 km, 19 gemeenten) loopt van ‘s-Hertogenbosch naar Utrecht en laat de wielrenners over kasseienstroken fietsen, maar ook langs de Zuiderwaterlinie en via de Grebbeberg en de Amerongse berg. De derde etappe begint in Breda met een start in het centrum op het Kasteelplein. Daarna passeert het peloton 15 Brabantse gemeenten om weer te finishen in het centrum van Breda. De ploegenpresentatie wordt op donderdagavond voor het Vuelta wielerweekeinde gehouden op het nieuw ingerichte Vredenburg in de binnenstad van Utrecht.

Spaans feest
Nu de routes bekend zijn, gaat de organisatie van La Vuelta Holanda aan de slag met de invulling van het evenement. Thema’s hierbij zijn: feest, gezond stedelijk leven en duurzaamheid. Het evenement krijgt extra beleving via verschillende activiteiten voor en door inwoners, verenigingen, organisaties, partners, bedrijven en instellingen. “We maken van de Vuelta 2020 een feest voor de steden en regio’s. Niet alleen langs het parcours zelf, maar ook in de aanloop naar de start van de Vuelta kleuren de steden en provincies rood. Vanavond kleurt de toren van de Grote Kerk van Breda rood om het Vuelta gevoel aan te wakkeren” , aldus burgemeester Depla van Breda.

Op welke dagen precies gekoerst wordt in 2020, hangt af van de internationale sportkalender. Dit maakt de internationale wielerfederatie UCI op korte termijn bekend.

 

 

Bevrijdingsweekend 1, 2 & 3 november

In oktober 1944 werden Dongen, ‘s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart bevrijd van de Duitse bezetter.
Nu, 75 jaar later, vieren we de vrijheid. Het bevrijdingsjaar krijgt een bijzondere invulling met dans, theater, tentoonstellingen en herdenkingen. Hoogtepunt vormt het bevrijdingsweekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november.
In alle kernen is het dan feest!

ook hier zullen vrijwilligers van verkeersregelaars poule Dongen aanwezig zijn.

via de diverse buttons komt terecht bij verder informatie 
Online magazine met uitgebreide informatie over inhoud, locaties en openingstijden.
Programmaflyer met beknopt overzicht van activiteiten (inclusief route historische rondrit).

Vrijdag 1 november
Op vrijdag 1 november wordt een plaquette onthuld aan de Gemeentenweg, nabij de locatie van een vliegtuigcrash in Dongen-Vaart. Bij deze crash kwamen 7 bemanningsleden om het leven. De plaquette wordt geplaatst ter nagedachtenis aan hen. Dongenaar Mark de Weerd heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar deze crash en ook enkele familieleden van de piloot opgespoord. Zij zullen de onthulling bijwonen. De ceremonie is voor iedereen toegankelijk en begint om 14.30 uur.

 

Re-enactmentgroep
Op vrijdag komt er ook een re-enactmentgroep die haar kampement het hele weekend zal opslaan op het Wilhelminaplein. Deze groep speelt het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog na en neemt 15 voertuigen uit die tijd mee.

Zaterdag 2 november
Historische rondrit
Op zaterdag 2 november doet een stoet met zo'n 50 historische voertuigen de gemeente aan. De rondrit gaat door Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart en in alle kernen wordt gestopt voor het onthullen van een monument ter herinnering aan 75 jaar vrijheid.

De route: 10.30 uur: Vertrek vanaf Kanaalstraat - Kanaaldijk Noord - Wilhelminastraat - Tramstraat - Sint Josephstraat - Hoge Ham - Lage Ham -Wilhelminalaan ('s Gravenmoer) - Hoofdstraat - Molendijk - Julianalaan - Vaartweg - Mr. Janssenweg - Fazantenweg - Procureurweg - Mgr. Schaepmanlaan - Hoge Ham (13.30 uur einde rondrit). Bekijk hieronder de route op de kaart.

Onthulling monumenten:
10.30 uur bevrijdingskapel in Park Vredeoord, Dongen
11.40 uur hoek Hoofdstraat/Molendijk, 's Gravenmoer
12.30 uur dorpsplein Dongen-Vaart

 

Route kaart

Lichtjes tocht 19-10-2019 Kleppers Dongen 

Tc de Kleppers organiseerde afgelopen zaterdagavond op 19-10-2019 alweer de 5de editie van de Klepper Lichtjestocht Dongen (KLD). Dit is een MTB nightride met een hoge fun factor.
De star locatie was wederom bij de Viersprong. Ook deze editie ging weer door bedrijven, bos, boomgaarden, kassen, koeienstallen, kerken etc. Aan de tocht nam een maximum van 1000 deelnemers deel. Jong en oud waren beide ruim vertegenwoordigd.  diverse locaties, Oude kerk, Vermeulen Catering, Autosloperij van den Mosselaar, Autobedrijf Jabe en Bierbrouwerij Opener) 

De organisatie zorgt altijd zeer goed voor zijn vrijwilligers dus kregen we eerst een goede stamppot buffet voorgeschoteld voor we de weg opgingen.

Het was weer een genoegen om met de poule mee te werken aan dit leuke evenement

hier onder een paar leuke filmpjes 


Rondgang Drumfanfare Beatrix

Zaterdag 7 September begeleiden we met de verkeersregelaars poule Dongen de laatste rondgang in Dongen van Drumfanfare Beatrix en Fanfarenzug Prinz-Regent Büren.
Er kan een klein oponthoud zijn in Dongen.
Maar zet u auto , fiets of ander vervoermiddel aan de kant en geniet van deze kanjers , die toch meer 60 jaar bij het straat beeld van Dongen hoorde.

Link naar filmpje 

https://www.facebook.com/verkeersregelaarspoule/videos/2533483346698633/

 

 

Open Monumentendag dit jaar verrassend plezierig in Dongen

Dongen, 15 september 2019. Open Monumentendag deze zondag. Heel Nederland geniet vandaag van cultuur van eigen bodem. Het is een plezierige dag. Het thema van 2019 is nier voor niets 'Plekken van plezier'. Vandaag mag je met een blij hart naar de kroeg en met z'n allen. Veel mesnen deden dat en met plezier. Dongen bleef niet achter, Wethouder Petra Lepolder opende de Dongense aflevering van 2019 in de Looierij aan de Kerkstraat. Ook daar was van alles te doen. Een gratis toegankelijke tentoonstelling en de nodige sfeer daarbij .Daarna was er de start van de 'Ronde van Dongen uit een voorbij tijdperk '. De wielrenners reden op' historische ' fietsen en waren gekleed in passende kledij. TC De Kleppers gaf haar medewerking hieraan en reden Dongen op en af. In café D' Ouwe Sok presenteerde men de geschiedenis van het biljarten. Er waren oudHollandse spelletjes bij de schouting en in Café De Valk kon je darten en waren herinneringen aan de Dongense rockgroep The Symptomes. In de Bergen bij locatie scoutinggroep St. Jozef Pastoor Dirvenstraat, genoten mensen geholpen door het goede weer van 'Goeien aard met muziek'; volksmuziek uit de Kempen, Meierij en Vlaams Brabant afgewisseld met goede (streek) verhalen. Handboogvereniging Tevredenheid 1865 was hier ook. Toneel was er , een jeugdkoor en een historische rondgang onder leiding van Ranko Hamelinck in het aangrenzend natuurgebied. Dongen was weer verrassend, plezierig gezellig waarvan velen genoten

80 van de Langstraat

Verkeersregelaars Poule Dongen heeft met liefde en plezier meegholpen , om te zorgen dat de deelnemers veilig Dongen door kwamen .

Ruim vijfhonderd wandelaars zijn er niet in geslaagd om de finish te halen van de 39e editie van de 80 van de Langstraat. “Ik ben op, leeg, het is klaar.” Van de 2476 lopers die zaterdagavond van start gingen haalden een kleine tweeduizend lopers de eindstreep in het centrum van Waalwijk. De uitvallers hadden last van de warmte, zeker de wandelaars die later op de zondagmiddag finishten.

 

Verkeersregelaar steeds vaker mikpunt boze automobilist

Scheldkanonnades, bedreigingen, mishandelingen. Geweld tegen verkeersregelaars lijkt aan de orde van de dag. ‘De mensen zijn zo gestrest. Er hoeft maar iets te gebeuren en het is mis.’

Afgelopen weekend was het opnieuw raak. Bij een fietsronde in Steenbergen wordt een vrijwillige verkeersregelaar in het dorp plotseling aangevallen door een boze automobilist. De bestuurder, een 50-jarige man die later wordt aangehouden, slaat uit het niets in op de vrijwilliger in en deelt diverse schoppen uit.

‘Het lijkt bijna normaal’

Harry Douwes (71) van Traffic Assist, een Brabants bedrijf dat al tien jaar lang mensen opleidt tot verkeersregelaar, kijkt nergens meer van op. ,,Helaas komt het de laatste jaren zo vaak voor dat het bijna normaal lijkt te worden: geweld tegen onze mensen. Maar dat is het natuurlijk niet. Iedere keer schrik je weer als je zoiets hoort.’’

Mes

Zelf stond Douwes ook regelmatig in zijn geel/oranje hesje langs de weg bij evenementen. Talloze incidenten maakte hij mee. Van een boze bestuurder die hem pepperspray in het gezicht wilde spuiten tot een automobiliste die plotseling met een mes haar auto uit kwam.

,,Die had minder fijne bedoelingen. Gelukkig kon ik haar ontwijken’’, klinkt het nuchter. Douwes is er van overtuigd dat het geweld tegen verkeersregelaars de laatste jaren is toegenomen. ,,Zeker weten. De mensen zijn veel meer gestresst dan vroeger. Er hoeft maar iets te gebeuren en het is mis.’’

46.000 verkeersregelaars

Harde cijfers over het aantal incidenten met verkeersregelaars zijn er echter niet. Die worden niet bijgehouden. Wel is bekend dat Nederland - waar je voor een beetje evenement tegenwoordig alleen nog maar een vergunning krijgt als er voor verkeersregelaars is gezorgd - zo'n 43.000 vrijwillige verkeersregelaars telt en zo'n drieduizend beroeps.

Die laatste groep leidt Traffic Assist op. Ze krijgen een meerdaagse cursus die wordt afgesloten met een examen. Het onderdeel ‘hoe ga ik om met agresssie‘ krijgt een steeds prominenter plekje in de scholing. Verder zijn er ook nog korte, bondige cursussen voor vrijwillige verkeersregelaars.

 Veel meer evenementen

Ondanks de toegenomen agressie zegt Douwes geen klagen te hebben over belangstelling voor de cursus die zijn bedrijf aanbiedt. En dat is maar goed ook, want het aantal evenementen en festivals in ons land neemt flink toe. Waren dat er vorig jaar nog ruim 800, dit jaar zijn dat er iets meer dan 1.100.  

‘Blijf altijd rustig’

Maar hoe verweer je je als verkeersregelaar tegen die toenemende agressie? Douwes zucht even. ,,Lastig. Ik hou mijn cursisten voor om in ieder geval altijd rustig te blijven, zodat die ander minder snel agressief wordt.‘’ Maar dan nog, weet ook Douwes, kan het misgaan. ,,Je hebt er altijd figuren tussen zitten die onder invloed zijn en rare dingen doen. Hoe kalm je zelf ook bent.‘’

En, komt de 71-jarige wiens zoon van plan is in de voetsporen van zijn vader te treden nog met een ander advies: ,,Als er dan toch wat gebeurt: probeer het van je af te zetten. Hou jezelf altijd voor dat die agressie niet tegen jou gericht is, maar tegen dat hesje dat je aan hebt.‘’